• Christian Madsen

Musetid

Opdateret: 18. juni 2018

En mus er sød – men det er 100 mus ikke. Fuglehold virker som en magnet på mus, og det er virkelig svært at holde dem ude om vinteren.

Et fuglehus byder jo på alt, hvad en mus har brug for: læ for vejr og vind samt vand og mad i ubegrænsede mængder lige ved hånden. En ting er, at de indgår i den daglige foderplan – noget andet er, at de også er med til at sprede sygdomme, som er til fare for fuglene.

Derfor skal mus bekæmpes som skadedyr. De skal simpelthen ikke være i fuglehuset.


Hos mig plejer der ikke at være de store problemer med mus. Giftkasser anbragt rundt om fuglehuset begrænser normalt problemet. Det har ændret sig denne vinter.

Der var flere tegn på, at mus optrådte i større antal.

I hele fuglehuset er der oven over voliererne monteret et lag 30 mm tykke pladebatts med et hulrum over. Ikke så meget som varmeisolering – mere som lydisolering ved at nedsætte efterklangstiden, så det bliver mere behageligt at opholde sig i et stort fuglehus med mange papegøjer.

Det blev mere og mere tydeligt, at mus holdt til oven over isoleringen, for det dryssede ned i voliererne.


Selv troede jeg, at jeg havde et “musesikret” fuglehus. Men en kritisk gennemgang viste noget andet.

På nettet kunne jeg læse, at en mus kun behøver en sprække på 7 mm for at komme ind. Der er ingen dørtrin af hensyn til kørsel med fodervogn, og under flere døre var der op til 11 mm luft.

Jeg nedsatte så sprækken i døråbningen til ca. 3 mm. Det skete ved at lægge et lag fliseklæb ud lige under dørpladen. Næste morgen var det tydeligt, hvor musene plejede at komme ind.

Fliseklæberen, der var udlagt om aftenen, var åbenbart ikke afhærdet, da musene nåede frem. De gik lige efter det sted – på 3 forskellige døre – hvor de plejede at gå igennem.

Her skrabede de det her irriterende stads, som nogen havde udlagt, væk, og så var der igen fri adgang.


På det sted, som er vist på billederne, var der 9 mm luft mellem dørplade og gulv. Jeg fik efterfølgende alle sprækker og huller lukket – tror jeg nok.


Tilbage var så jagten på de mus, der allerede var inde i anlægget. Jeg plejer ikke at have giftkasser inde i selve fuglehuset. Det kom der nu. 8 stk. blev placeret i gangen langs væggen om aftenen og fjernet igen om morgenen. Fuglene kommer ud i gangen under fodring.

Endvidere blev der opsat en del smækfælder, og så indkøbte jeg hos Amazon i England et større antal kassefælder “Multi-Catch Metal Mouse Trap”

Jeg har anvendt kassefælderne helt uden madding. De er blot blevet stillet op ad en væg, og så drøner musene direkte ind i dem. Der kan godt være 2-3 mus samtidigt.

Musene, som jo fanges levende, kan man så enten aflive eller køre langt væk og lukke ud igen – alt efter temperament.


På nettet kan man se, at fugleholdere i Tyskland og England også anvender en anden type fælder – limfælder. Det er stærkt klæbende plader, kaldet “Glue Mouse Trap” eller “Glue Mice Board”. De virker på samme måde som gammeldags fluepapir – men dem bruger vi jo ikke i Danmark.


I løbet af 3 uger fangede jeg 36 mus. De sidste 3 dage har der ikke været mus i fælderne, så der er vel ikke flere? Det er der nu nok alligevel, så fremover kommer der til at stå en “kassefælde” i hver voliere.

29 visninger0 kommentarer

© 2019 Ringkøbing-Skjern Fugleforening

  • Facebook Social Icon