• Christian Madsen

LED-lys – nye begreber.

Hos mange fugleopdrættere er udgiften til belysning i fuglehuset en post, der kan mærkes. Det er derfor ikke uden grund, at flere og flere begynder at interessere sig for LED-lys som alternativ til energisparepærer, gammeldags lysstofrør eller de helt gamle glødepærer, som nu ikke længere må sælges. To iøjnefaldende grunde er: meget lavt strømforbrug og lang levetid.

Når man går over til at anvende LED-lys, skal man til at forholde sig til nogle begreber, som de fleste ikke har været vant til. Begreberne er ikke nye, men de har hovedsageligt været anvendt af fagfolk. Nu skal den almindelige forbruger lære dem at kende.

Lumen er et mål for hvor meget lys, en LED-pære eller LED-bånd udsender. Det kan i nogen grad sammenlignes med den “gamle” betegnelse watt for en glødepære. Watt fortæller dog ikke noget om, hvor meget lys, der udsendes fra pæren, men kun hvor meget strøm den bruger. Nedenviste skema fra Energistyrelsen kan anvendes til en grov omregning:Ra-værdi er et mål for farvegengivelsen. Det er en skala fra 0-100, hvor 100 er den bedste farvegengivelse, svarende til dagslys. Hvis farvegengivelsen er særlig vigtig, bør Ra-værdien være over 90.

Kelvin er et mål for farvetemperaturen – dvs. koldt eller varmt lys. Dagslys er ret koldt lys med en farvetemperatur på 4.000 – 5.000 K (kelvin) En glødepære har en varmere farvetemperatur på 2.700 – 3.200 K. Det bør man normalt vælge til almindelig indendørs belysning. Stearinlys har en farvetemperatur på ca. 1.200 KLux er et mål for belysningsstyrke – altså hvor meget lys der er på en given flade. Jo længere væk man er fra lyskilden, jo svagere bliver lyset = færre Lux. Under arbejdslampen på et skrivebord kan der f.eks. være ca. 500 lux. I volieren eller kasseburet skal der nok ikke være samme belysning overalt. Omkring reden skal der typisk være mindre lys. Herunder vises en vejledning fra Arbejdstilsynet = eksempler fra DS 700:

34 visninger0 kommentarer

© 2019 Ringkøbing-Skjern Fugleforening

  • Facebook Social Icon